//zicherman.hu/wp-content/uploads/2016/08/1966_perm-e1471609204593.jpg

Fiatalkorom, Tanulmányaim

1935 április 6-án születtem Kárpátalján Ungvárott. Gyerekkoromat Beregszászon töltöttem el, ahol is az iskola mellett elsősorban különboző sportokkal foglalkoztam, külön hangsúlyt fektetve a birkózásra, melyben megyei és országos szinten is komoly eredményeket értem el, annak ellenére, hogy tizenévesként versenyeztem a felnőttek között. 15 éves koromtól az iskola mellett, már profi birkózóedzőként dolgoztam. Művészettel komolyan csupán a sorkatonasági szolgálat után kezdtem el foglalkozni. 1957-ben először szerepeltem az ungvári művészek kiállításán, az Ungvári Képzőművészeti Galériában.

1958-ban felvettek a Lembergi Iparművészeti Főiskolára, a monumentális festészeti szakra. 1959-ben az első évfolyam elvégzése után átiratkoztam a Leningrádi Vera Muhina Iparművészeti Főiskola (új nevén Alexander von Stieglitz Szentpétervári Állami Iparművészeti Akadémia) monumentális festészeti szakára, melyen 1964-ben diplomát szereztem.

Munkásságom kezdete

Tanulmányaimat lezárását követően szabad alkotóművészként elutaztam az Urál régióba, Perm városába, ahol a Képzőművészet Alapnál dolgoztam különböző állami megrendeléseken, mint monumentalista szakember. A permi régióban több freskót, mozaikot, szgrafittót és kerámia domborművet készítettem, valamint három nagyméretű gobelent szőttem meg megrendelésre. 1966-ban részt vettem a „Szocialista Urál” Orosz Országos Művészeti Kiállításon, amely után az Orosz Művészek Egyesületének tagja lettem. 1969 és 1972 között dolgoztam különböző állami és magán megrendeléseken Lembergben, Jurmalában, Rigában, Moszkvában, valamint Elisztában, ahol a Kalmük Parlament részére egy 150 négyzetméteres mozaik és a kalmük történelmet átölelő dombormű tervein dolgoztam.

1972-ben Togliattiba költöztem a város vezetőségének felkérésére, hogy segítsem a város kulturális életetének felpezsdítését. Megszerveztem a Képzőművészeti Alapot és a képző és iparművészeti műhelyeket, valamint kezdeményezésemre a városban felépült 12 nagyméretű műterem. 17 év munkájának eredményeképpen a város saját Képzőművészeti Szövetséget kapott. (csak a megyei központokban voltak képzőművészeti szövetségek, és tudommal ma is ez az egyetlen példa arra, hogy egy megyén belül két önálló szövetség legyen.) Sikerült továbbá megnyitni a városi Képzőművészeti Galériát (múzeumot), valamint egy képző és iparművészeti iskolát, mely a maga 8 évfolyamával egyedülálló volt Oroszországban. A diákok rajzot, festészetet, szobrászatot, grafikát, dekoratív kompozíciót, kerámiát, éremművészetet, gobelen-szövést, fafaragást, és művészi fotózást tanultak.

//zicherman.hu/wp-content/uploads/2015/12/festomuvesz.png
//zicherman.hu/wp-content/uploads/2015/12/festomuvesz_6.png

Munkásságom 1989-ig

Ebben az időszakban több monumentális munkát kiviteleztem, Moszkvában, Elisztában, Togliattiban, Izsevszkben, valamint a Szovjetúnió több más városában. 1987-ben Togliattiban 10 szobrász részvételével (Moszkvából, Leningrádból) megszerveztem az első Orosz Kőfaragó Szobrász Szimpóziumot, mely után a város az elkészült 10 nagyméretű gránitszobrot megkapta ajándékba.

A Szovjetunióban eltöltött 32 alkotói évem alatt különboző tanulmányutak keretén belül bejártam majdnem az összes szovjet tagköztársaságot valamint az Orosz Köztársaság számos régióját az északi Jeges-tengertől Közép-Ázsiáig.

1989-ig részt vettem 29 összszovjet és összorosz központi kiállításon, valamint több mint 30 önálló kiállításon az ország különböző nagyvárosaiban. Továbbá részt vettem 13 kéthónapos nemzetközi szimpóziumon, valamint több munkám szerepelt a szovjet művészetet bemutató tárlatokon Magyarországon, Csehszlovákiában, az NDK-ban és Lengyelországban.

Átköltozés Magyarországra

1989-ben családommal hazatelepedtem Magyarországra, azóta Budapesten élek és dolgozok. 1989 óta több mint 60 csoportos és egyéni kiállításom volt Magyarország különböző városaiban, valamint Angliában, Belgiumban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában, Bulgáriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Ukrajnában, és Oroszországban. Munkáim megtalálhatóak olyan múzeumok gyűjteményében, mint a szentpétervári Ermitázs, a Szamarai Képzőművészeti Múzeum, a Szamarai Színházi Múzeum, a Szamarai Lenin Múzeum, Togliatti Városi Képzőművészeti Múzeum, a Permi Történeti Múzeum, az Udmurt Autonóm Köztársaság Képzőművészeti Múzeuma, az Autovaz Múzeuma (Togliatti), a Mari Autonóm Köztársaság Képzőművészeti Múzeuma (Joskarola), a Kárpátaljai Boksai József Képzőművészeti Múzeum, a Lembergi Vallástörténeti Múzeum, az Elisztai Kalmük Művészetek Múzeuma, a Vroclavi Éremmûvészeti Múzeum, a Budapesti Petőfi Múzeum, a Budapesti Hadtörténeti Múzeum.

Jelenleg tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, az Orosz Képzőművészek Szövetségének, az A.I.A.P.-nak (Association International des Arts Plastiques), valamint a FIDEM-nek (International Art Medal Federation).

//zicherman.hu/wp-content/uploads/2016/08/foto_sandor_3-e1471607959182.jpg
©Zicherman 2019