Képzőművészeti tárlatok is lesznek a Beregvidéki Múzeumban

(2009. április 22. szerda, 19:49)
Forrás: MTI KÁRPÁTALJA

Képzőművészeti kiállításoknak is helyet ad a jövőben a kárpátaljai Beregszászon a vidék múltját bemutató Beregvidéki Múzeum. Sepa János, a Beregvidéki Múzeum alapító igazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta: a magyar Külügyminisztérium pályázatán nyert támogatásból az év elején felszerelt térfigyelő rendszernek köszönhetően lehetővé vált a képzőművészeti alkotásokat bemutató tárlatok szervezése az intézmény galériájában.

Beregszászon és környékén sok olyan művész alkot vagy alkotott, akiknek a munkáit a helyi közönség alig ismeri, sőt nem egy művész alkotásai külföldön ismertebbek, mint szűkebb pátriájukban - tette hozzá.

A múzeumigazgató kiemelte: szeretné, ha hamarosan bemutathatná a beregvidéki közönségnek az Ungváron született, de Beregszászhoz is számos szállal kötődő, Budapesten élő Zicherman Sándor festő- és szobrászművész azon alkotásainak egy részét, amelyek az ungvári Boksay József Kárpátalja Megyei Szépművészeti Múzeumban nemrég megnyílt retrospektív kiállításon láthatóak.

Május 18-án, a múzeumi Világnapon helyezik üzembe a Beregvidéki Múzeumban azokat a szintén a magyar külügyi tárca támogatásából beszerzett mp3-as lejátszókat, amelyek segítségével a látogatók nyolc nyelven - ukránul, ruszinul, oroszul, angolul, franciául, szlovákul, lengyelül és magyarul - kérhetnek egyénre szabott digitális tárlatvezetést.

A múzeum helyzetéről szólva az igazgató kifejtette: az intézmény nagyon nehéz anyagi feltételek közepette működik. Elmondása szerint hat pályázatot nyújtottak be a Szülőföld Alaphoz, de egyikkel sem nyertek, arra hivatkozással, hogy állami intézményről van szó. Pedig tette hozzá - a múzeumra ráférne a támogatás, hiszen az épületben megoldatlan a fűtés, nincs mosdó és mellékhelyiség.

©Zicherman 2019