Zicherman Sándor: a folyton megújuló művész

Forrás: Kárpátinfó hetilap és Karpatinfo.net, 2009. április 04. szombat

Zicherman Sándor műveiből nyílt nagyszabású kiállítás a Boksay József nevét viselő Megyei Szépművészeti Múzeumban. A hetvenhatodik életévét taposó művész festményei, grafikái és rézkarcai mellett megtekinthetőek az általa alkotott kisplasztikák is.

Zicherman Sándor életútját Volodimir Mikita, Ukrajna Érdemes Művésze méltatta, kiemelve, hogy Zicherman Sándor művészetére az állandó útkeresés és kísérletezés a jellemző. Ezért olyan frissek, üdék, gondolatébresztők a keze alól kikerülő alkotások.

Eddigi élete során a művész sok helyen megfordult, számos évet töltött az egykori Szovjetunió különböző városaiban – mostani állandó lakhelye pedig a magyar főváros – , ám szíve mindig visszahúzza őt Kárpátaljára, hangsúlyozta köszöntőjében Sepa János, a Beregvidéki Múzeum igazgatója. Erről tanúskodnak az itt kiállított képek is. Sepa János azt is elmondta, hogy Zicherman Sándor műveiből hamarosan Beregszászon is nyílik majd egy reprezentatív kiállítás. Kárpátalján kevés olyan művész él, akinek Európa több mint 20 múzeumában megtalálhatjuk alkotásait, hangsúlyozta a kiállítás egyik főszervezője, Kovács László, aki egyben arra is felhívta a figyelmet: az utóbbi két esztendőben született Zicherman-alkotásokra a kísérletező kedv ugyanúgy jellemző, mint a letisztultság, a biztos vonalvezetés, és a derűs látásmód. Erfán Ferenc, a Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója annak az örömének adott hangot, hogy ilyen nagy formátumú művész alkotásainak adhat helyet az intézmény.

Zicherman Sándor köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vállaltak a kiállítás megszervezésében, s külön megköszönte barátainak az a gondoskodást, mellyel itt Kárpátalján körülveszik, hisz csak ennek révén tud alkotó pályája kiteljesedni.

Szépreményi Kristóf